Ważne: aby przyznać dostęp do Portalu Klienta, upewnij się, że przed skonfigurowaniem Członków Portalu ukończyłeś konfigurację i personalizację Portalu Klienta. Aby uzyskać więcej informacji na temat konfiguracji Portalu Klienta , kliknij tutaj .
Dostęp do Portalu Klienta jest przyznawany klientowi wyłącznie po utworzeniu dla niego konta członka Portalu, dzięki czemu masz pełną kontrolę nad tym, kto uzyskuje dostęp do Twojego Portalu Klienta.
Nie ma ograniczeń co do liczby członków Portalu Klienta, których możesz skonfigurować dla konkretnego klienta, a każde logowanie jest kontrolowane na podstawie uprawnień, co daje Ci możliwość ograniczenia widoczności niektórych danych, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Przejdź do sekcji
Utwórz login członka portalu dla swojego klienta
Uwaga : Użytkownik Portalu Klienta będzie widział wyłącznie informacje związane z Klientem, dla którego utworzono dane logowania.
Aby utworzyć login Członka Portalu dla swojego klienta, przejdź do sekcji Klienci i Dostawcy > Klienci > Naciśnij przycisk „Wyświetl” obok wybranego Klienta . Następnie kliknij kartę „Portal Klienta” po prawej stronie ekranu, gdzie będziesz mógł utworzyć Członka Portalu Klienta dla tego konkretnego Klienta lub wyświetlić listę istniejących Członków Portalu.
Po kliknięciu przycisku Utwórz członków portalu zostaniesz poproszony o wprowadzenie następujących danych:
Imię – imię członka zespołu klienta, który będzie używał tego loginu.
Nazwisko – nazwisko członka zespołu Twojego klienta, który będzie używał tego loginu.
Adres e-mail użytkownika portalu – adres, którego użytkownik będzie używał do logowania się do Portalu Klienta w celu przeglądania informacji, które go dotyczą. Uwaga: musi to być aktywny adres e-mail, ponieważ na ten adres zostanie wysłane zaproszenie e-mail z danymi do logowania.
Stanowisko – stanowisko członka zespołu klienta, który będzie korzystał z danego loginu.
Uprawnienia dostępu członków portalu
Tutaj możesz wybrać poziom dostępu, jaki chcesz przyznać danemu Użytkownikowi Portalu. Aby przyznać odpowiedni dostęp, wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję uprawnień:
Wyświetl usługi dotyczące aktywów – wyświetla klientowi pulpit nawigacyjny ze wszystkimi jego aktywami i nadchodzącymi usługami dotyczącymi aktywów.
Wyświetl ukończone zadania – ta opcja wyświetla klientowi pulpit nawigacyjny ze wszystkimi zadaniami, które dla niego wykonałeś. Klient może również uzyskać dostęp i pobrać formularze przepływu pracy, oferty, faktury i rejestry usług aktywów powiązane z tymi zadaniami.
Wyświetl i zaakceptuj oferty – ta opcja wyświetla klientowi pulpit nawigacyjny z ofertami oczekującymi na zatwierdzenie, odrzuconymi i zaakceptowanymi, wyświetlanymi na pulpicie. Umożliwia również klientowi akceptację lub odrzucenie przesłanych ofert poprzez naciśnięcie przycisku „Akcje” i wybranie odpowiedniej opcji.
Wyświetl faktury – ta opcja wyświetla klientowi pulpit nawigacyjny z fakturami o statusie „Należna”, „Przeterminowana” i „Zapłacona”, które zostały mu przesłane. Klient może pobrać kopie PDF dowolnej faktury wyświetlanej w tej siatce, klikając przycisk „Wyświetl PDF” powiązany z daną fakturą.
Utwórz Zlecenia Pracy – ta opcja przyzna użytkownikowi portalu uprawnienie do generowania Zleceń Pracy w imieniu klienta. Aby uzyskać więcej informacji na temat Zleceń Pracy, kliknij tutaj.
Jeśli przyznasz członkowi portalu uprawnienie do tworzenia zleceń, zostanie on poproszony o podanie następujących informacji:
Temat – Krótki opis zleconej pracy.
Wybierz lokalizację – lokalizacja, w której praca ma zostać wykonana. Umożliwi to wybór tylko tych lokalizacji (obiektów), które wskazałeś jako klient.
Notatki – Wszelkie inne szczegóły niezbędne do realizacji zlecenia. Limit wynosi 4000 znaków, co odpowiada mniej więcej stronie A4 notatek.
Żądanie daty i godziny – preferowana przez klienta data i godzina wykonania prac. Użytkownik Portalu jest informowany, że wybór nie jest ostateczny i zostanie potwierdzony dopiero po zaplanowaniu zlecenia.
Przeglądanie dokumentów – Możesz przesłać dokumenty PDF, a następnie powiązać je z konkretnym klientem i udzielić mu dostępu do danego dokumentu w Portalu Klienta.
Jak widać poniżej, po dodaniu dokumentu do klienta, masz możliwość udostępnienia go klientowi w Portalu Klienta po przesłaniu. Opcja ta jest dostępna tylko wtedy, gdy ten przełącznik jest ustawiony na Tak.
Nawet jeśli Dokumenty są ustawione jako widoczne w Portalu Klienta, nadal możesz ograniczyć widoczność tych Dokumentów do danego Użytkownika Portalu Klienta. Możesz to zrobić, klikając ikonę klucza i zaznaczając/odznaczając dostępne dokumenty z menu podręcznego.
Wyświetlanie statusu zadań – Użytkownik Portalu Klienta może uzyskać uprawnienia do przeglądania i eksportowania listy wszystkich zadań przypisanych, nieprzypisanych, w trakcie realizacji i oczekujących na realizację powiązanych z danym klientem. Klienci mogą pobierać formularze przepływu pracy, oferty, faktury i rejestry usług aktywów powiązane z tymi zadaniami tylko wtedy, gdy mają one status „Ukończone”.
Powiadomienia e-mail dla członków portalu
Możesz wybrać powiadomienia e-mail, które chcesz, aby dany Członek Portalu otrzymywał, informując go w ten sposób o konieczności przeglądania Portalu Klienta. Aby skonfigurować powiadomienia e-mail dla tego Członka, wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję:
Oferty – Członek Portalu będzie otrzymywał powiadomienia e-mailowe o nowych ofertach wymagających zatwierdzenia.
Faktury – Członek Portalu będzie otrzymywał powiadomienia e-mailowe o nowych fakturach, które wymagają zapłaty.
Oferty pracy – Członek Portalu będzie otrzymywać powiadomienia e-mailowe o nowo ukończonych ofertach pracy.








