Przejdź do głównej zawartości

Na czym polega integracja z Quickbooks?

Pierwsze połączenie z Xero. Co umożliwia integracja z Xero? Co warto wiedzieć: reguły synchronizacji faktur i reguł synchronizacji zamówień zakupu.

Pierwsze połączenie z QuickBooks

Klipboard nie zsynchronizuje się z Quickbooks, dopóki nie zostanie nawiązane pierwsze połączenie. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak połączyć konto Klipboard z Quickbooks, kliknij tutaj.
​
​ WAŻNY

  • Gdy będziesz gotowy do tworzenia faktur w QuickBooks, przejdź do Ustawienia > Księgowość > Numer początkowy faktury i wprowadź numer początkowy. Powinien to być numer następujący po numerze ostatniej faktury w QuickBooks.

  • Połączenie z Quickbooks trwa 60 minut , po czym następuje rozłączenie. Aby powtórzyć synchronizację, należy nawiązać połączenie ponownie.

  • Masowy import zapasów: Po połączeniu z Quickbooks zdecydowanie zalecamy wyeksportowanie katalogu „Produkty i usługi” z konta Quickbooks. Po wyeksportowaniu sformatuj plik do zaimportowania do sekcji zarządzania zapasami w Klipboard.
    ​
    Po zaimportowaniu będzie można wybrać istniejące produkty i usługi podczas tworzenia oferty, faktury lub zamówienia zakupu, co przyspieszy proces. Aby dowiedzieć się więcej o importowaniu produktów i usług do konta Klipboard, kliknij tutaj.


Przejdź do sekcji:


Na czym polega integracja z Quickbooks?

Synchronizacja z Quickbooks eliminuje podwójne wprowadzanie danych poprzez automatyczne wysyłanie wszystkich informacji o fakturach oraz rekordów klientów i dostawców z Klipboard do Quickbooks. Synchronizacja odsyła również uzgodnione płatności dokonane/otrzymane w Quickbooks do Klipboard.

  • Połączenie z Quickbooks trwa 60 minut , po czym następuje rozłączenie. Aby powtórzyć synchronizację, należy nawiązać połączenie ponownie.

Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, w jaki sposób synchronizacja umożliwia bezproblemową integrację Klipboard i Quickbooks w ramach Twojego przepływu pracy:


Rzeczy, które warto wiedzieć przed pierwszym połączeniem

Przy pierwszym połączeniu Klipboard i Quickbooks wszyscy klienci i dostawcy zostaną zsynchronizowani z Twojego konta Quickbooks do Klipboard zgodnie z istniejącą hierarchią ustawioną w Quickbooks.

  • Klient nadrzędny Quickbooks = Klient Klipboard

  • Podklient Quickbooks = Lokalizacja klienta Klipboard

  • Dostawca Quickbooks = Dostawca Klipboard
    ​


Klienci i dostawcy synchronizują zasady po pierwszym połączeniu i synchronizacji

Reguły synchronizacji klientów lub dostawców Quickbooks i klientów Klipboard, lokalizacji klientów lub dostawców po pierwszej synchronizacji: Reguły synchronizacji klientów i lokalizacji klientów:

  • Klienci z Synchronizacja Klipboard z klientem nadrzędnym Quickbooks i dwukierunkowa edycja
    ​
    ​ Dlatego zawsze twórz swoich Klientów w Klipboardzie , aby synchronizowali się z Quickbooks, nie twórz ich w Quickbooks.

  • Podlokacje klienta / Lokalizacje lokalizacji z Klipboard synchronizuje się z klientem podrzędnym Quickbooks klienta nadrzędnego i umożliwia dwustronną edycję
    ​
    ​ Dlatego zawsze twórz swoją Lokalizację Klienta w Klipboardzie , aby była synchronizowana z Quickbooks, nie twórz jej w Quickbooks.


    ​

    Zasady synchronizacji dostawców:

  • Dostawcy z Klipboard synchronizuje się z dostawcami Quickbooks i umożliwia dwustronną edycję
    ​
    ​ Dlatego zawsze twórz swojego Dostawcę w Klipboardzie , aby był on synchronizowany z Quickbooks, nie twórz go w Quickbooks.

  • W Quickbooks obowiązują określone zasady dotyczące tworzonych Klientów (Odbiorców) lub Dostawców. Wszyscy klienci (Odbiorcy) lub dostawcy utworzeni i zsynchronizowani z Quickbooks muszą mieć unikalną nazwę. Dotyczy to również wszystkich Klientów, Podlokalizacji Klientów i Dostawców tworzonych w Klipboard, aby zapewnić ich synchronizację z Quickbooks.
    ​

  • Klient nie może być jednocześnie Dostawcą i odwrotnie.
    ​

  • Klient nie może mieć tej samej nazwy co Dostawca i odwrotnie

    Klienci Klipboard i lokalizacje klientów > Klient nadrzędny i klient podrzędny Quickbooks, zasady synchronizacji hierarchii:

  • Przy pierwszym połączeniu Klipboard i Quickbooks wszyscy klienci i dostawcy zostaną zsynchronizowani z Twojego konta Quickbooks do Klipboard zgodnie z istniejącą hierarchią (klient nadrzędny i klient podrzędny) ustawioną w Quickbooks.
    ​

  • Jednak w przyszłości, jeśli zmienisz tę hierarchię w Quickbooks (np. zmienisz klienta nadrzędnego na klienta podrzędnego lub odwrotnie), nie zostanie to odzwierciedlone w Klipboardzie. Wszelkie zmiany lub faktury nadal będą synchronizowane z Klipboardu do klienta nadrzędnego lub podrzędnego.


Zasady synchronizacji faktur

  • Faktury są automatycznie wysyłane do Quickbooks po połączeniu z Quickbooks i utworzeniu ich na stronie fakturowania w Klipboard.

  • Po wysłaniu faktury do Quickbooks wszelkie zmiany wprowadzone w Klipboardzie zostaną zsynchronizowane z Quickbooks i odpowiednio zaktualizowane.

  • W przypadku faktur utworzonych w Klipboardzie, ale edytowanych w QuickBooks, zmiany są synchronizowane z Klipboardem. Aby zmiany zostały uwzględnione, należy przeprowadzić ręczną synchronizację. Przeczytaj poniższy artykuł, który wyjaśnia, jak to zrobić.
    ​

  • Faktury utworzone w Quickbooks nie są wysyłane do Klipboard, dlatego zawsze twórz faktury w Klipboard.

  • Faktury można oznaczyć jako opłacone tylko w QuickBooks. Po uzgodnieniu/zarejestrowaniu płatności w QuickBooks dla danej faktury, Klipboard zostanie zaktualizowany (nie zsynchronizuje się automatycznie) i będzie wyświetlał tę fakturę jako opłaconą. Aby zaktualizować Klipboard dla faktur uzgodnionych i oznaczonych jako opłacone w QuickBooks, należy przeprowadzić ręczną synchronizację. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jak to zrobić.

  • Status roboczy faktur w Klipboard zostanie zsynchronizowany z Quickbooks jako status „Należy dziś”, ponieważ Quickbooks domyślnie ustawia datę płatności na datę utworzenia faktury w Klipboard.
    ​

  • Po zaktualizowaniu statusu faktury ze statusu Wersja robocza na Wysłana (Oczekująca na płatność) w Klipboard, automatyczna synchronizacja z Quickbooks zaktualizuje datę wystawienia faktury i termin płatności zgodnie z ustawieniami ustawionymi w Klipboard dla danej faktury.

  • Wszystkie wysłane faktury (oczekujące na płatność) z Klipboard są synchronizowane z Quickbooks jako wysłane

  • Wszystkie przeterminowane faktury w Klipboardzie są oznaczone w Quickbooks jako przeterminowane.

  • Klipboard nie synchronizuje załączników plików z programem Quickbooks.
    ​

  • Synchronizujemy pozycje wierszy produktów i usług na fakturze z Quickbooks jako pozycje „Brak stanu magazynowego”, jeśli na Twoim koncie Quickbooks nie ma żadnych istniejących pozycji produktów i usług magazynowych.
    ​

  • Synchronizujemy pozycje „Kody kont” na fakturach z Quickbooks zgodnie z Twoim wyborem w Klipboard, jeśli na Twoim koncie Quickbooks nie ma pozycji „Produkt i usługa magazynowa”. Jeśli na Twoim koncie Quickbooks istnieje pozycja „Produkt i usługa magazynowa”, „Kod konta” zastosowany do tej pozycji będzie tym samym, który został ustawiony dla pozycji magazynowej w Quickbooks.


Dowiedz się więcej

Uzyskaj dostęp do dalszych artykułów pomocy dotyczących korzystania z funkcji integracji Quickbooks

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?