Przejdź do głównej zawartości

Wykonaj zadanie w aplikacji mobilnej

Wykonywanie zadań, wypełnianie formularzy przepływu pracy, wykorzystywanie zapasów i serwisowanie aktywów.

Członkowie zespołu mobilnego mogą tworzyć lub synchronizować zadania ze swoją aplikacją mobilną w celu ich realizacji na miejscu, w zależności od przyznanych im uprawnień. Po przypisaniu zadania i jego synchronizacji z aplikacją mobilną, zostanie ono wyświetlone na pulpicie internetowym w sekcji „Status w toku”. Aby uzyskać więcej informacji na temat różnych opisów statusów zadań, kliknij tutaj .

Przejdź do sekcji:

Po zalogowaniu się i zsynchronizowaniu zadań członkowie zespołu będą mogli przeglądać wszystkie przypisane im zadania. Aby uzyskać więcej informacji na temat synchronizacji aplikacji, kliknij tutaj .

Po przejrzeniu szczegółów oferty pracy zgodnie z artykułem Przeglądanie ofert pracy w aplikacji Klipboard możesz kontynuować jej realizację w aplikacji mobilnej.


Zakończenie zadania w aplikacji mobilnej

Formularze przepływu pracy w aplikacji mobilnej

Formularze Workflow to cyfrowe formularze stworzone w aplikacji Klipboard, z których mobilni członkowie zespołu mogą korzystać podczas realizacji zadań. Formularze te mogą obejmować wszystko, od standardowych certyfikatów branżowych po niestandardowe arkusze zadań firmowych. Aby uzyskać więcej informacji na temat Kreatora Formularzy Workflow, kliknij tutaj .

Liczba formularzy przepływu pracy przypisanych do zadania będzie wyświetlana na czerwonej kropce na przycisku „Formularze przepływu pracy”. Naciśnięcie przycisku „Formularze przepływu pracy” umożliwi członkowi zespołu wyświetlenie formularzy przypisanych do zadania:

W razie potrzeby dodatkowe formularze przepływu pracy można dodać z aplikacji, dotykając opcji „Dodaj nowy formularz przepływu pracy” u dołu ekranu i wybierając wymagany formularz. Formularze te będą wyświetlane pod nagłówkiem „Dodatkowe przepływy pracy”.

Jak sama nazwa wskazuje, obowiązkowe formularze przepływu pracy muszą zostać wypełnione przed ukończeniem zadania, natomiast dodatkowe przepływy pracy są opcjonalne i nie muszą być wypełniane, nawet jeśli zostały pobrane do aplikacji.

Członkowie zespołu mogą pobrać formularze Workflow na swoje urządzenie, dotykając ikony pobierania. Zaleca się, aby członkowie zespołu, którzy wiedzą, że będą pracować w trybie offline lub w obszarach o ograniczonym lub zerowym zasięgu sieci, zsynchronizowali swoje urządzenia i pobrali wymagane przepływy pracy, dokumenty itp. przed rozpoczęciem pracy.

Formularze przepływu pracy muszą zostać przesłane, aby można je było wyświetlić w Panelu internetowym. Jeśli dodatkowy formularz przepływu pracy został pobrany, ale nie został ukończony, zostanie wyświetlone ostrzeżenie, gdy członek zespołu spróbuje dokończyć zadanie w aplikacji.

Poprzednie prace

W przypadku zadań utworzonych w Panelu internetowym członkowie zespołu mogą uzyskać dostęp do informacji dotyczących maksymalnie 10 ostatnich zadań, które zostały ukończone dla klienta w lokalizacji zadania.

Poprzednie formularze Workflow można pobrać do aplikacji mobilnej członków zespołu, pod warunkiem że mają oni połączenie z siecią.

Biblioteka dokumentów

Dokumenty PDF lub fotografie można powiązać z Klientem na pulpicie internetowym lub przesłać, gdy dla danego Klienta tworzone jest zadanie na pulpicie internetowym.

Dokumenty PDF lub zdjęcia można również przesłać z urządzenia mobilnego do zadania w aplikacji mobilnej, dotykając przycisków Dodaj dokument lub Dodaj zdjęcie u dołu ekranu:

Członkowie zespołu mogą pobrać dokumenty przypisane do zadania na swoje urządzenie, dotykając ikony pobierania. Zaleca się, aby członkowie zespołu, którzy wiedzą, że będą pracować w trybie offline lub w obszarach o ograniczonym lub zerowym zasięgu sieci, zsynchronizowali swoje urządzenia i pobrali wymagane przepływy pracy, dokumenty itp. przed rozpoczęciem zadania.

Przydzielone produkty i usługi

Liczba produktów i usług przydzielonych do zadania będzie wyświetlana na czerwonej kropce na przycisku „Produkty i usługi”. Kliknięcie przycisku „Produkty i usługi” umożliwi członkowi zespołu wyświetlenie pozycji zapasów przydzielonych do zadania:

Produkty i usługi można również dodawać do zlecenia w dowolnym momencie, aż do jego ukończenia, w aplikacji mobilnej Klipboard. Dowiedz się więcej o produktach i usługach w aplikacji mobilnej .

Usługi związane z aktywami wymagane w aplikacji mobilnej

Liczba wymaganych usług majątkowych w ramach zadania będzie wyświetlana na czerwonej kropce przycisku „Wymagane usługi majątkowe”. Dotknięcie przycisku „Wymagane usługi majątkowe” umożliwi członkowi zespołu wyświetlenie zasobów wymagających serwisu, planowanego lub reaktywnego.

Jeśli usługa zasobów jest wymagana, ale nie została przypisana podczas tworzenia zadania, można dodać rekord usługi zasobów do zadania w aplikacji mobilnej. Dowiedz się więcej o usługach zasobów w aplikacji mobilnej .

Aktywa w lokalizacji

Przycisk Aktywa w lokalizacji umożliwia członkom zespołu przeglądanie i pobieranie informacji o aktywach dotyczących wszystkich aktywów klienta w lokalizacji zadania:

Po pobraniu członek zespołu będzie mógł przeglądać następujące informacje o zasobach:

  • Szczegóły – główne informacje o zasobach (zgodnie z polami zasobów skonfigurowanymi w ustawieniach pulpitu internetowego Klipboard; aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj ).

  • Historia - poprzednie zapisy serwisowe zostały już wypełnione dla tego zasobu.

  • Zdjęcia – obrazy wykonane dla zasobu.

  • Dokumenty – dokumenty przesłane dla zasobu.

  • Kontakty – wyznaczona osoba kontaktowa dla danego zasobu. (Może to być również osoba kontaktowa, do której wysyłane są komunikaty, takie jak przypomnienia dotyczące usług związanych z zasobami. Aby uzyskać więcej informacji na temat przypomnień dotyczących usług związanych z zasobami, kliknij tutaj ).

Zakończ zadanie w aplikacji mobilnej

Po ukończeniu wszystkich wymaganych elementów zadania i przesłaniu wszystkich wymaganych formularzy przepływu pracy, członkowie zespołu mogą nacisnąć przycisk „Zakończ zadanie”. Spowoduje to usunięcie zadania z aplikacji i zmianę jego statusu na pulpicie internetowym na „Oczekujące”.

Uwaga: Jeśli nie potrzebujesz statusu zadania oczekującego, Klipboard daje Ci możliwość umożliwienia członkom zespołu pominięcia statusu zadania oczekującego i przeniesienia zadania bezpośrednio do statusu ukończonego poprzez włączenie funkcji autouzupełniania dla członka zespołu. Dowiedz się więcej o funkcji autouzupełniania .

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?